Victorian Townhouse Refurbishment, N5

Contemporary lower ground floor brings light to new open plan living space

Cero Slimline Floor to Ceiling Sliding System

Although the clients fell in love with this North London property straightaway, they knew they wanted to transform the dark, cellular lower ground floor into a large open plan kitchen – living – dining area, reaching out into a tropical garden.

The architect’s minimal structural design allowed for the back wall of the house at lower ground level to be replaced with a five-panel wall to wall, floor to ceiling, slim framed Cero sliding system. Two large windows with frames to match the sliding system were added to reveal the dramatic new steel staircase, so that the garden is seen from the hall and the hall is flooded with light.

The clients also wanted to reorient the staircase to the lower ground floor so the garden would become the focal point when entering the house and approaching the lower ground floor.

The garden was pulled back to create a terrace and a lush jungley garden, designed by Buckley Design.

Every room in the house was worked on or changed, with the top floor being opened up to make tall, airy spaces with high sloping ceilings and large skylights.

Architect: Edwards Rensen Architects
Contractor: Sygnet Style
Engineer: Conisbee Consulting Structural Engineers
Garden design: Declan Buckley
Photography: Adelina Photography